Vanessa Geers © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

Lamszadel met groenten en gratin dauphinois

Ingrediënten:

1 lamszadel (1 à 1.200 kg), 1 eetlepel mosterd, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel gehakte peterselie en rozemarijn, 2 eiwitten, 2 eetlepels paneermeel, boter of olie voor de braadpan, peper en zout
Voor de saus: 1/2 l lamsfond, 1 teentje knoflook, 1 takje rozemarijn, 1 eetlepel boter
Voor de groenten: 1 broccoli, 1 busseltje wortelen, 1 kleine courgette, 300 gr sperziebonen
Voor de gratin: 1 kg aardappelen, 1 ei, 3/4 l melk, 1 eetlepel boter, 50gr gemalen gruyère, nootmuskaat

Bereiding:

Begin met de gratin, want die heeft de meeste tijd nodig. Snij de geschilde aardappelen in schijfjes van hooguit 3 mm dik en schik ze als dakpannetjes in een beboterde ovenschotel. Breng in een pannetje de melk aan de kook en klop het ei los met een snuifje zout en peper, giet de warme melk bij en voeg ook de helft van de kaas bij. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Giet het mengsel over de aardappelen (ze moeten net onder staan). Bestrooi met de rest van de kaas, beleg met vlokjes boter en zet de aardappelschotel 35 tot 40 minuten in de oven op 175°C.
Klop de eiwitten stijf. Vermeng de mosterd met de geperste knoflookteentjes, de peterselie en de rozemarijn, het paneermeel, een snuifje zout en peper. Spatel de eiwitsneeuw door het mengsel en strijk het uit over de lamszadel. Zet het vlees in een ingevette braadschotel 20 tot 30 minuten in de oven op 175°C, al naargelang u het lamsvlees roze of doorbakken wilt serveren. Stoom intussen de schoongemaakte groenten beetgaar (in een stoompan met verscheidene mandjes of in aparte pannen). Zet de lamszadel nog een paar minuten onder de hete grill om bij te kleuren. Hou het vlees warm onder een vel aluminiumfolie terwijl u de saus maakt. Blus de braadpan met de lamsfond, voeg de rozemarijn en de hele (gepelde) knoflookteentjes bij. Laat gedurende 3 minuten hevig koken in de open pan. Zeef de saus, kruid ze eventueel nog wat bij en werk ze van het vuur op met vlokjes ijskoude boter. Serveer de lamszadel en de groenten op een voorverwarmde schotel, de hete saus in een kommetje apart erbij.